Games of the Year 2010: Best Downloadable Game

limbo1 
Runners up: Pac-Man CE DX, Super Meat Boy, Lara Croft and the Guardian of Light og DeathSpank

I 2010 fortsatte de små uafhængige spiludviklere med at udgive interessante, kreative og unikke spil på både Xbox Live Arcade og Playstation Network. Det var endnu et år hvor mange af de mest nyskabende og anderledes spiloplevelser kunne findes på ens harddisk i stedet for på skiver. 2010 var også året hvor den altid sjove Tim Schafers (Psychonauts, Day of the Tentacle, Full Throttle og Brütal Legend) studie Double Fine tog springet fra skiver til det rent digitale marked og med spillene Costume Quest og Stackin ser det ud som om at de allerede har fundet sig godt til rette. Det bliver spændende at følge i fremtiden.

Det er imponerende at Namco Bandai har formået at tage deres 30 år gamle arcadehit, Pac-Man, bringe det ind i det nye årtusinde og ikke bare gøre det konkurrencedygtigt men også til et af de bedste spil i 2010. Der arbejdes videre på formularen fra 2007’s Pac-Man Championship Edition med Geometry Wars-agtige neonfarver, hæsblæsende tempo og utroligt vanedannende gameplay. Denne gang får man endelig lov til at skifte rolle fra jaget vildt til jæger og gufle hundredvis af flygtende spøgelser, det er yderst tilfredsstillende efter 30 års ventetid. I Super Meat Boy er det ligeledes old school gameplay der er i fokus. Det er rendyrket platforming uden for mange dikedare, det er voldsomt svært grænsende til det direkte frustrerende men til gengæld er det ekstra belønnende når man så klarer en af de over 300 baner. I skrivende stund er der omkring 10 mennesker i hele verden, der har gennemført spillet 100%, det må absolut betyde at det ikke er helt let og derfor har jeg det lidt bedre med at være ganske elendig til det. Få spilserier har set flere reboots end Tomb Raider, men Lara Croft and the Guardian of Light kom alligevel som en overraskelse. En co-op twinstick shooter puzzler set fra oven, var bestemt ikke hvad man havde regnet med. Crystal Dynamics har trukket en trumf op af hatten og givet serien et tiltrængt friskt pust. Et andet glædeligt gensyn kom da Ron Gilbert (The Secret of Monkey Island, Day of the Tentacle og Full Throttle) vendte tilbage med DeathSpank. Et spil der blandede Gilberts velkendte humor med simpelt men effektivt rollespil. Gilbert har altid været god for en masse gode grin og DeathSpank er ingen undtagelse.

Der var dog ingen spil der ramte mig renere end mesterværket Limbo. Det lille danske spilfirma Play Dead debuterede med det utroligt stemningsfyldte og hjernevridende platformspil som direkte ud af den blå luft. Det er et spil der med det samme ligger sig som frontløber i diskussionen om computerspil som kunst, med en simpel sort-hvid art style der fortæller mere med et par enkelte billeder end de fleste andre spil formår over mange timer. Det er heldigvis ikke blevet et eksempel på stil over substans, da gameplayet er udfordrende, styringen er præcis og gåderne er udspekulerede. Et spil der blev i mine tanker længe efter at jeg havde gennemført det og en oplevelse ingen må være foruden, gamer eller ej.

Categories: Games