Nights of Horror II: Religion is a Bitch

red_staterite

RED STATE [2011] 7 Stars
Instrueret og skrevet af Kevin Smith
Med John Goodman, Michael Parks, Kevin Pollack, Stephen Root, Kyle Gallner, Melissa Leo, John Lacy, Alexa Nikolas, Kevin Alejandro og Marc Blucas

Det er ikke nogen hemmelighed, at Kevin Smith ikke er en tilhænger af religiøse ekstremister. Han og diverse af den slags har stødt sammen flere gange, mest markant efter den religiøst-betonede Dogma. Jeg er skam heller ikke en fan af religiøse ekstremister eller af religion, for den sags skyld, men der er forskel på hvordan man håndterer det. Kevin Smith gør det oftest på en lettere sjusket og prædikende måde. Samtidig er Smiths film hovedsagligt kendt for deres humoristiske dialog og nærmest intet andet. Derfor er Red State både den mest logiske og den mest uventede film kommende fra Kevin Smith.

I modsætning til alle hans tidligere film, som var komedier, så er Red State en thriller / horror-film. Der er forlængede scener med dialog og/eller monologer, men det er næsten blottet for humor. Derudover er der betydelige mængder af action, noget som omtrent er komplet fremmedmandsland for Smith. Men hvis man ignorerer alt den hype som han konstant smider omkring sig og alt det postyr der opstod ved filmens udgivelse, så leverer Kevin Smiths Red State faktisk langt mere end forventet.

Efter den lidt sløve start, blev jeg faktisk revet med af filmen. En stor del af æren for dette, er det fremragende cast Smith har stablet på benene. Efter min mening, er det John Goodmans bedste rolle i årevis, der ligger så meget lige under overfladen i hans skuespil. Bag ham er der også gode præstationer fra Melissa Leo, Michael Parks og Stephen Root. Jeg havde ikke regnet med meget fra Red State, men jeg blev yderst positivt overrasket.Red state pic
THE RITE [2011] 3 Stars
Instrueret af Mikael Håfström, skrevet af Michael Petroni
Med Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Rutger Hauer og Toby Jones

Det er som sagt, ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke tror på gud, ånder og al den slags. Men det burde ikke stoppe min evne til at værdsætte film om religion, exorcisme og lignende, så længe filmen formår at fortælle sin historie på en overbevisende måde. Det er ikke meget anderledes end eksempelvis science fiction film.

Der er her hvor The Rite, endnu en exorcist-film om en præst med en haltende tro, falder til jorden. Den vandre på fin linje mellem kedelig og latterlig, ligegyldigt hvilken side den træder til, så taber man som seer. Som det ofte er tilfældet i film om dæmoniske besættelser, så ligger skuespillet konstant på grænsen til sindssygt overspil. Der er større chance for at det er til grin end der er for at det virker skræmmende. Derved siger jeg ikke, at fans af genren ikke får noget ud af filmen, for det kan de sagtens med habile skuespillere som Anthony Hopkins og Rutger Hauer på rollelisten, men det vil jeg sige er mere et spørgsmål om deres tro end det er om deres generelle filmsmag. Hvis man tror på at det er skræmmende, så kan det godt være skræmmende.

Se i stedet en klassiker indenfor genren, så som The Exorcist, eller en af de nyere velfungerende film som blandt andet The Exorcism of Emily Rose.Rite pic

Categories: Movies